Minden, amit az MV Agusta 921S-ről tudni érdemes

Amikor az olasz motorkerékpár gyártókra gondolunk, akkor első körben valószínűleg a Ducati és az Aprilia jut eszünkbe. Van azonban egy másik olasz márka is, amelyről nem szabad elfeledkeznünk, ez pedig nem más, mint az MV Agusta. Az Agusta nemrég jelentette be, hogy elkészült a legújabb cafe racer modellje. Terveik szerint 2024-ben dobják piacra az új szériamodellt, de addig is még pár hónapon keresztül a tesztelések folynak. Az MV Agusta esetében is igaz, hogy a gyártó az új modell megalkotásához a múltból merített ötleteket.

MV Agusta 921S Concept

A 921S koncepció lényege, hogy a klasszikus vonalak megtartása mellett feltűnik a fastback stílus. A kortárs stílusjegyek, valamint az agresszív és régimódi cafe racer stílus keveredése tökéletesen megvalósulhat az MV Agusta legújabb koncepciójában és így nagyobb változtatásokat nem is kell eszközölniük.  A 921-es állítható felfüggesztéssel és kormánnyal kerül kialakításra, emellett 2 rövid kipufogócső található meg rajta. A 921S egyedi hangzással és hátulról is tökéletes kinézettel kerül majd a kereskedésekbe. A hagyományos MV Agustához képest a 921S sokkal jobban fog kinézni, de ezzel együtt hű marad a legendás motorkerékpár gyártó filozófiájához, ami nem más, mint a könnyű súly és az agilitás. Az új 921S-t a 750S ihlette, amelyet 1970 és 1975 között gyártottak. A 921S Agusta történelmi szemszögből nézve a múlt iránti tiszteletet és a kreatív zsenialitást tükrözi. Ez az új motorkerékpár már a jövőbe tekint a modern technológia és a design tekintetében is.

Előkelő pozíció

Az MV Agusta célja, hogy az elkövetkezendő években előkelő pozíciót érjen el azzal együtt, hogy az új karakteres 921S tervezésének megközelítése merőben más. Az MV Agusta Motor Holding S.p.A. más gépekbe is befektetett, így talán ennek köszönhető, hogy most meg tudja alkotni a 921S-t. Az EICME 2023-on, egy sajtótájékoztatón jelentették be a retro 921S Agusta-val kapcsolatos terveiket.

Mit tudhatunk a motorról?

A retro 921S Agusta 921 köbcentis négyhengeres motorral rendelkezik, amely 15,5 lóerőt és 85,9 lb-ft nyomatékot ad le, mindezt 7000-es fordulatszámon. Az MV a már régóta védjegyének számító radiális szelepeket megtartotta, így a motor sokkal simább és lágyabb lett. Az MV összehangolt erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a 921-es motor elérhetőbbé és használhatóbbá váljon. Az MV képes volt megtartani a védjegyének számító radiális szelepeket és simábbá, valamint lágyabbá tenni a 921 köbcentis négyhengeres motort. Az Agusta kovácsolt dugattyúkkal és összekötő rudakkal, vízszintes légbeömlőkkel, tökéletes hűtőrendszerrel és kovácsolt, valamint nitrált forgattyútengellyel rendelkezik.

Milyen dizájnra számíthatunk?

Az MV Agusta 921S retro dizájnja mellett a motor stílusában és teljesítményében is a modern technológia köszön vissza. A motorkerékpárt az különbözteti meg egy átlagos motorkerékpártól, hogy a legmodernebb szuperbike technológiát vonultatják fel. A motor az olasz kézművesség tökéletes példája, amely egy technológiai remekmű. A teljesítmény, a stílus, a dizájn szinte egy óda a szülőhazájához.

Milyen meglepetésekre számíthatunk még?

Az MV Agusta most nagyobb tekintélynek örvend, mint valaha. A vállalat meg szerette volna őrizni a történelmi kapcsolatot a motorkerékpárversenyzés világával, így egy olyan motort alkotott meg, amely úgy néz ki, mint egy versenymotor, ám mégis a retro-klasszikus vonalat képviseli. Az eredeti motor előtérbe helyezi a szupersport lényegét, de emellett apró finomságokkal az olasz dizájn is visszaköszön rajta. Az agresszív és karcsú dizájnt, a könnyű vázat és sebességváltót, valamint a modern elektronikát a cég fiatal belső tervezőinek vázlatai inspirálták. A gyönyörűen megmunkált kormányok egy kovácsolt alumíniumhoz vannak rögzítve és a látható kormányrögzítők háromszoros bilincsekkel rendelkeznek.

A fékek és a felfüggesztés

Hátul egy Brembo 220 milliméteres tárcsafék található kétdugattyús féknyergekkel, míg elöl két Brembo 320 mm-es elsőtárcsa található meg Stylema 4 dugattyús féknyereggel. A fékeket egy Continental MK100 kanyarstabilizáló ABS támogatja, amely hátsó kerékemeléses csillapító funkcióval is rendelkezik. Szénszálas borítású 17 colos alumíniumötvözet felnik és Ohlins felfüggesztés teszi még tökéletesebbé ezt a retro motort.

Mit rejt az elektronikus csomag és milyen színben érhető el majd a motor?

A 921S retro 16 literes üzemanyagtartállyal és 4,5 colos érintőképernyővel, valamint 4 menetmóddal és 219 kilométer/órás végsebességgel rendelkezik. Valószínűleg nem fog elmaradni a kipörgésgátló és az indítás- és sebességtartó automatika beépítése sem. A 205 kilogrammos hosszúkás formájú tank mellett kerek fényszórók jellemzik majd a retro motort. A motor hátsó részén található meg az acél rácsos váz, valamint a kényelmes ülés. Ilyen vázat legtöbbször az egzotikus MotoGP-ken láthatunk. Az első lábtartói alacsonyak, így megfelelő vezetési élményt tud biztosítani. A retro motor alapszíne a fényes piros, melyet a kék és a szürke árnyalataival tettek még vonzóbbá.

A teljes értékű szériamodell 2024-re várható, de az árát egyelőre még nem lehet tudni, hiszen jelenleg csak egy koncepció motorról van szó. Várhatóan 4 különböző változatban lesz elérhető, így a Street, Sport, a Supersport valamint a Racing motorok közül választhatnak majd a vásárlók. A gyártó tervei szerint különböző színárnyalatokban fogják piacra dobni, így a Bianco Nera/Grigio Monocchio (Giallo), Graphite Gray/Dazzling Blue, Grigio Friulano/Bianco Caldo (Abbronzato), Giallo Tignanello/Rosso Ferro (Argento) árnyalatok közül választhatnak majd az érdeklődők.

Mit érdemes tudni a gyártóról?

Az MV Agusta név a motorkerékpárosok világában nem ismeretlen, hiszen története szorosan összefonódik számos versenyzőlegendával is. A céget Giovanni Agusta alapította meg 1945-ben és azóta is gyártja egyedi és gyönyörű motorjait. Az MV Agusta F3 800 már számos díjat nyert el, így például az egyik legfejlettebb középsúlyú utcai motorkerékpár címet is viseli.  A 150 lóerős, háromhengeres motor mindösszesen 381 kilogrammot nyom. A modellekre 3 év garanciát adnak, emellett az is a motor megbízhatóságát jelzi, hogy több F3 800 tulajdonos is megbízhatónak értékelte. Az új 921-es koncepció ugyanazt a vonalat követi, mint az F3 800, így valószínűleg sok vásárló fog felfigyelni erre a különleges motorra.

 

 

Megosztás
MVA Motoros Club