Hogyan kell kuplunggal egykerekezni motorkerékpáron? A kuplungos egykerekezés jobb lehet, hiszen gyorsulás nélkül végre lehet hajtani. Nem kell hozzá nagy sebesség és nagy terület, lefelé és fölfelé is egyszerűbb. Sokkal hosszabb ideig meg lehet tartani, akár magasabb fokozat mellett is.

Lépések

1. Nem kell hozzá egy nagyon nagy teljesítményű motorkerékpár.

Egy 500 cm3-es sportmotorral is sikerülhet a kuplungos egykerekezés, csak magasabb fordulatszámot igényel.

A gyári hajtómű jó lehet, azonban nem lehet felváltani kettesbe. Ehhez szükség lesz egy 520-as felszerelésre. (Ha azt szeretnéd, hogy kevesebbet ugráljon, amikor felváltasz kettesbe, akkor próbáld meg az első lánckeréken a -1-et, a hátsón pedig a +2-t. Ha a láckereket 525-ösben vetted meg, akkor megváltoztathatod őket és használhatod a gyári láncot.)

(A lánc hossza megfelelő lesz, de nem használhatsz 520-as láncot 525-ösre és fordítva.)

2. Ülj kényelmesen, egyenesen a motoron.

Ehhez a trükkhöz nem kell hátracsúszni. Lehetőség van egykerekezésre 110 km/h sebességgel 3. sebességfokozatban egy gsxr-600-on. Ez több gyakorlatot igényel, de nagyon is lehetséges.

3. Vezess egyenletes tempóban 1500-2000 fordulat/perc körül. (kb. 20-30 km/h)

4. Ha készen állsz, gyorsan nyisd ki a fojtószelepet és gyorsíts.

Ez nagyon fontos, mert összenyomja a hátsó felfüggesztést. Nagyon nehéz egy kuplungos egykerekezést végrehajtani anélkül, hogy először összenyomnánk a hátsó felfüggesztést. Ne próbálj meg gyorsítani! Az alacsony fordulatszámmal való indulás nagyon fontos. Ha a kuplungos egykerekezést 5000 fordulat/perccel próbálod indítani, akkor nagyon nehéz lesz, és jóval az ellőtt piros vonalat mutat, mielőtt függőlegesbe állnál. Az energia alacsony fordulatszámból származik.

5. Gyorsítás után szinte azonnal húzd be a kuplungot annyira, hogy kioldódjon és hagyd, hogy a motor kb. 6000 fordulat/percet érjen el.

Eleinte ez lassan megy.

6. Gyorsan engedd fel a kuplungot kb. 80%-al.

Ez lesz a legnehezebb. Gyorsan el kell engedned. Tudni fogod, hogy túl gyorsan engedted el, amikor 2000 fordulat/percre csökken. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. Ha már tudod, akkor érzed, hogy hidraulika van az első keréken és felpattan.

7. Miután ezt elsajátítottad, a motornak kicsit fel kell pattannia. A következő lépés a gázszabályozás.

A kuplung kioldása közben töltsd fel a fojtót. Ha nagyon vertikálisan szeretnél menni, és hosszú ideig meg is tartani, akkor az az egyik legfontosabb dolog, hogy nem engedheted el a fojtószelepet és a kuplungot. Az egykerekezés magasságát a kuplunggal szabályozhatod.

8. Tehát még egyszer…ha kényelmesen kezeled a kuplungot, akkor kezdj el sok fojtót adni neki.

Néhány másodpercig képesnek kell lenni gond nélkül az első fokozatban tartani a motort. Minél magasabbra mész, annál tovább maradhatsz fent.

9. Ha jól csinálod, nem kell visszakapcsolnod, mielőtt váltasz. Tedd ezt egyszerre.

10. Kész.

Megosztás
MVA Motoros Club